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1. Overall Description:

Clause 5.8.2.18 of TS 23.501 specifies the following general requirement for QoS monitoring:

If the Reporting frequency indicates "event triggered", a Reporting threshold for each parameter in the QoS parameter(s) to be measured and a Minimum waiting time are provided as well. The UPF shall send a report when the measurement result matches or exceeds the indicated Reporting threshold. Subsequent reports shall not be sent by the UPF during the Minimum waiting time. If measurement results are received during the Minimum waiting time, the UPF shall report the minimum and the maximum measurement result when the Minimum waiting time is over.

The packet delay monitoring is one of the possible QoS monitoring parameters; accordingly, it may be assumed that the above requirement also applies for QoS monitoring for packet delay. 

However, QoS monitoring for packet delay had been introduced since Rel-16, and so far the PFCP protocol only allows the UPF to report one measurement for the UL packet delay, DL packet delay or round trip packet delay between UE and PSA UPF for both event-based reporting and periodic reporting.

CT4 kindly asks SA2 to clarify: 

1.	Whether the UPF is required (from Rel-18 onwards) to report minimal and maximum measurement result for packet delay for event-based reporting when the minimal waiting timer is over? 

2. 	If so, should the UPF send a measurement report containing minimal delay and maximal delay if the latest packet delay measured (just before the expiry of the minimal waiting timer) is smaller than the threshold?

3.	Whether the above requirement for the UPF is applicable also for periodic reporting? If not, what are reasons?


2. Actions:
To SA2 group.
ACTION: 	CT4 kindly asks SA2 to provide the requested clarifications.

3. Date of Next CT4 Meetings:
CT4 Meeting calendar can be found at:
https://www.3gpp.org/dynareport?code=Meetings-C4.htm
